Jezero Laka

Kratší jednoduchý výlet kolem zaniklé vsi Hůrka k jezeru Laka do panenské přírody Šumavy

Délka 9 km, 3 hod
Povrch Lesní cesta, místy trochu kamenitá a asfaltka
Občerstvení Ne
Kočárek Terénní
Rok 2017

Auto zaparkujeme na malém parkovišti v Nové Hůrce, přejdeme hlavní silnici a kolem usedlosti nyní sloužící jako apartmány vyrazíme po modré značce po asfaltce do pěkného šumavského lesa. Po 2 kilometrech dojdeme na křižovatku cest, kde po levé straně objevíme zbytky bývalé sklářské vsi Hůrka a hřbitovní kapli sv. Kříže. Celé místo má jemně mystickou atmosféru a vyplatí se chvíli posedět na blízké lavičce a rozjímat.

Dále pokračujeme po žluté značce do kopce po silnici, po 1 kilometru zahneme doprava, kde máme k dispozici 2 varianty – buď stále po žluté značce po lesní cestě, nebo dále také vlevo po silnici a současně cyklostezce 2113 a následně po červené k rozcestí Vodní kanál, kde se obě varianty obět schází (přiznávám, že tady mi paměť trochu selhává, která cesta je ta prověřená).

Červená značka nás dále vede lesní cestou s pěknými výhledy do okolí, až dojdeme k jezeru Laka obklopené krásnou panenskou přírodou. I zde se vyplatí posedět chvíli na ležícím kmeni nebo lavičce, vychutnávat klid a poslouchat zvuky okolní přírody.

Zpátky už se vydáme jednoduše z kopce po modré značce lesní cestou a později asfaltce zpět k autu.

Pro zpestření lze ještě cestou autem zastavit v Prášilech v malé šumavské botanické zahradě (nejvýše položené v ČR) a prohlédnout si bizony chované v ohradě hned vedle.