Ke Stožecké kapli a skále

Středně dlouhý výlet s kočárkem ke Stožecké kapli a Stožecké skále

Délka 14 km, 5 hod
Povrch Lesní cesta, místy trochu kamenitá, poslední úsek ke kapli a skále nesjízdný pro kočárek, nutné zůstat níže a ve dvou se na výšlapu a u kočárku vystřídat
Občerstvení Ano, ale pouze ve Stožci
Kočárek Terénní
Rok 2017

Auto zaparkujeme ve Stožci a vydáme se po žluté značce chvíli po silnici, a pak polní cestou přes hezkou Šumavskou louku stále na severozápad. Po 2,5 kilometrech dojdeme na rozcestí Stožecká louka, kde zahneme vpravo a začneme stoupat po modré značce.

Po 2,5 kilometrech dojdeme k přístřešku Pod Stožeckou kaplí. Dále už nelze pokračovat s kočárkem. Pokud by přeci jenom někdo sehnal dost odvahy, tak je potřeba zvážit i to, že cca v půlce cesty na hranici 1. zóny NP je záměrně oplocení s klikatým průchodem znemožňujícím průjezd zejména kol, ale efektivně i kočárků. Je samozřejmě možné, že by se tam někomu ten kočárek i podařilo protlačit, na druhou stranu zábrana je tam kvůli ochraně přírody, a měli bychom toto respektovat.

Přístřešek ale umožňuje příjemné posezení uprostřed lesa pro hlídajícího rodiče, zatímco ten druhý může vyběhnout prudký kopec nahoru a ocenit postupně divoký skoroprales na kopci, krásnou dřevěnou Stožeckou kapli z 19. stol. a na samém vrcholu pěkný výhled do okolí ze Stožecké skály. Jedna cesta nahoru a dolů trvá cca 40 minut, takže lze případně doporučit i knížku, pokud jsme úspěšně mimino uhoupali cestou a spí.

Poté, co se oba vystřídáme nahoře, můžeme se buď vrátit stejnou cestou zpátky (náš případ, protože nás zahnala bouřka), nebo lze pokračovat dále po modré značce a současně cyklostezce na rozcestí U Mrtvého luhu (toto umíme doporučit pouze z mapy jako původní plán, nemáme na vlastní nohy prozkoumané). Na rozcestí pokračujeme vpravo stále po modré přes most přes Studenou Vltavu na rozcestí Černý Kříž – U mostu, kde zahneme opět vpravo a po vyhlášené cyklostezce dojdeme zpátky do Stožce, případně si můžeme pomoci 4 kilometry vlakem.