Přes Tetín do Berouna

Kratší výlet z Berouna vlakem do Srbska a odtud zpět Českým Krasem přes Kodu a Tetín do Berouna

Délka 8 km, 3,5 hod
Povrch Asfaltka, polní a lesní cesta
Občerstvení Ano, v Tetíně
Kočárek Terénní
Rok 2017

Auto zaparkujeme v Berouně u nádraží, sedneme na vlak do Srbska, kde hned zase vystoupíme. V Srbsku si můžeme dát v hospodě na nádraží rychlé občerstvení, které nás posilní před následujícím stoupáním po žluté značce směrem na Kodu. Stoupáme mezi domy po silnici, posléze po lesní cestě kolem sadu a dále lesem až dojdeme do obce Koda. Na konci Kody odbočíme ze žluté na modrou značku a pokračujeme hezkým lesem, na jehož konci lesní cesta začne prudce klesat, což nás může případně donutit chvíli jet s kočárkem po zadních kolech, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout.

V Tetíně se lze občerstvit v několika hospodách, my si pochutnáme na zákusku ve Fresh Restaurantu, když sejdeme z kopce na první větší křižovatku v Tetíně, kde modrá značka odbočuje doprava. V Tetíně stojí za to navštívit všechny tři kostely, zejména kostel sv. Jana Nepomuckého (na mapě bod 3), od kterého je také krásná vyhlídka na řeku Berounku a okolí. Přes léto jsou v kostelích také nabízeny průvodcovské služby (viz link výše). Určitě také navštívíme Tetínské vyhlídky (bod 2), místo s pěkným výhledem ze skalního ostrohu blízko zříceniny Tetínského hradu. Zde se vyplatí odstavit kočárek trochu dříve na bezpečném místě a s patřičnou opatrností dítě vzít na vyhlídku do ruky.

Když jsme si Tetín patřičně užili, opustíme obec a vydáme se po modré značce po silnici směrem na Beroun, silnice je docela frekventovaná a auta občas jezdí i nepříjemně rychle, naštěstí za 800 metrů můžeme odbočit po modré značce na polní cestu, která nás dovede až zpátky do Berouna na nádraží.