Ze Samotína kolem Bílé skály na Devět skal

Náročný výlet krásnou krajinou Vysočiny, hlubokými lesy a kolem zajímavých skalek až na Devět skal

Délka 14 km
Povrch Asfaltka, polní, lesní cesta, chvilku i více kamenů vyžadující manévrování
Občerstvení Ne
Kočárek Terénní
Rok 2017

Po průjezdu malebnou obcí Krátká, která by sama o sobě stála za zastavení a prohlídku, zaparkujeme na malém parkovišti pod vrcholem Teplá. Dále už se vydáme po svých po asfaltu z kopce skrz Samotín mezi pěknými chalupami. Stále následujeme zelenou značku, která posléze uhne na louku, uprostřed níž narazíme na Monument Radka Jaroše. Můžeme zvážit, jestli si neprodloužit výlet a nevyšlápnout si kopec ke skále Dráteničky.

Poté ale od monumentu pokračujeme vlevo po zelené z kopce dolů až na Dráteničky – rozcestí. Vydáme se vpravo po asfaltce stále po zelené, nenecháme se zlákat červenou značkou, která by asi pro kočárek nebyla nejvhodnější. Za památníkem padlých lesníků uhneme na neznačenou lesní cestu, která příjemně mírně stoupá a dále si drží výšku. Podejdeme Přírodní Památku Černá skála, na rozcestí (na mapě – bod 4) pokračujeme spíše rovně a po rovině, než vlevo do kopce, a poté na rozcestí (5) zvolíme cestu stáčející se za křižovatkou vpravo z kopce. Vždy jde o příjemné lesní cesty v šířce osobního auta. Pokračujeme z kopce až na křižovatkou s modrou značkou, po které se vydáme vlevo opět komfortní lesní cestou až dojdeme k Bílé skále, kterou stojí za to si prohlédnout ze všech stran.

Dále už lze po modré dojít až k Devíti skalám, ale to je s kočárkem asi jen pro nejodvážnější. My v místě, kde modrá značka začíná rychle stoupat kamenitou cestou vpravo, odbočíme na neznačenou lesní cestu vlevo, po níž dorazíme na Devět skal – rozcestí a odtud vpravo po žluto-červené a dále po žluté značce dojdeme prudším stoupáním až na Devět skal – vyhlídka, odbočka, odkud je kousek už po nám známé modré vpravo přímo k Devíti skalám, kde lze nechat kočárek, vystřídat se a po jednom vyběhnout až na vrchol.

Jakmile se dost pokocháme z nejvyšší hory Žďárských vrchů, vrátíme se zpět po modré a žluté/žluto-červené na Devět skal – rozcestí a dále po žluté na silnici. Na parkovišti míjíme útulný přístřešek, kde si lze dát svačinku. Na silnici občas potkáme pár rychle jedoucích aut, takže raději rychlým tempem pokračujeme asi 1,5 km, a poté uhneme doleva po cyklostezce 4022 na klidnou lesní asfaltovou cestu.

Po 800 metrech naše cesta opouští cyklostezku, která ubíhá zatáčkou více doleva, a pokračuje vpravo lesní cestou přímo směrem zpět na Samotín Na závěr si můžeme podle počasí a množství bahna na louce vybrat mezi dvěma variantami, jak se dostat k autu – buď vpravo po polní cestě do kopce přímo k autům, nebo mírnou zacházkou, ale po zpevněné cestě přes Samotín, kde zahneme dvakrát doprava a narazíme na cestu, kde jsme začínali.

1 komentář u „Ze Samotína kolem Bílé skály na Devět skal“

  1. Pingback: Žďárské vrchy na víkend - Výletník s kočárkem

Komentáře jsou uzavřeny.