Zbiroh a Čertova skála

Středně náročný okružní výlet s kočárkem na zámek Zbiroh a Čertovu skálu a dále pěknými křivoklátskými lesy kolem dalších skal

Délka 8 km, 4 hod
Povrch Asfalt, lesní cesta, místy trochu kamenitá, na vrchol skály nesjízdné pro kočárek (nutné střídání u kočárku), část cesty kvůli pracem lesníků dočasně nesjízdná a bylo nutné kočárek nést
Občerstvení Ano, ale pouze ve Zbirohu (obci) nebo na zámku
Kočárek Terénní
Rok 2019

Zaparkujeme v obci Zbiroh někde kolem náměstí, sice budeme muset začít stoupáním k zámku, ale tím si ulehčíme cestu zase na konci. Vydáme se po červené značce bočními klidnými uličkami do kopce směrem k zámku, až dojdeme k bráně do zámeckého parku. Zde opustíme červenou značku a za branou zahneme doprava a pokračujeme krásným, trochu divočejším zámeckým parkem až k zámku, kde nás vítají dva monumentální kamenní lvi. Na zámku (Zámek Zbiroh, wiki) můžeme absolvovat prohlídku, případně navštívit zámeckou restauraci, nebo si pouze užít pěkného výhledu do kraje ze zámecké terasy a pokračovat dále. Zámku také přináleží zajímavý unikát – nachází se zde údajně nejhlubší hradní studna v Evropě s hloubkou 163 m. Blízko kamenných lvů také nalezneme malé dětské hřiště.

Ze zámku lze jít přímo z kopce, nebo zvolit okružní cestu, každopádně se vyplatí u modernějších budov ukrývajících expozici požární ochrany zatočit z cesty vpravo z kopce (pokud je cesta otevřená, na mapě bod 6) a zkrátit si cestu zpět směrem k červené značce (jinak je nutné se vrátit zpět až k zámecké bráně).

Dále jdeme po červené značce po lesní cestě skrze pěkný les a po 1,5 km už vidíme mezi stromy Čertovu skálu. S kočárkem se na skálu nedostaneme, a tak se u něj dole pod skalou vystřídáme a druhý vždy může vyběhnout nahoru, odkud je pěkný vyhled do okolí. Odsud je možné se vrátit zpět do Zbirohu (kratší varianta výletu), nebo pokračovat dále v okružním výletu (náš případ). Od skály je nutné jít zpět do místa, kde jsme sešli z široké lesní cesty (bod 7) a pokračovat vlevo po této cestě bez značení asi 300 metrů, kde se znovu napojíme na červenou značku (bod 10).

Odsud už bude terén náročnější, ale stále bez stresu zvládnutelný. Stále jdeme po červené značce a po chvíli dojdeme na Čertova skála – rozcestí, kde se vyplatí opět se vystřídat u kočárku a mezitím si druhý může vždy vyběhnout na blízkou skálu znovu s pěkným výhledem.

Z tohoto rozcestí si lze cestu zkrátit po žluté značce, která ale není pro kočárek úplně sjízdná (stav roku 2019) a musíme ho asi 50 metrů nést (přes ležící buk a smrkovým houštím). Méně odvážní mohou pokračovat po červené značce na zpevněnou lesní cestu, na které uhnou z červené značky doprava a po 100 metrech opět doprava na méně komfortní, ale stále velice dobrou lesní cestu, která se po chvíli zpátky napojí na žlutou značku.

Náš plán je po žluté značce dojít lesem až na Světovina – rozcestí a zde nechat část naší skupiny vyjít na vrchol Světovina po zelené značce a ostatní s kočárky nechat pokračovat vpravo po neznačené lesní cestě a opět se potkat na místě (bod 18), kde se k této neznačené cestě zelená značka opět připojí. Asi vlivem probíhajících lesních prací ale přehlídneme odbočku žluté značky a omylem pokračujeme po asi nové lesní cestě (na mapě z bodu 15 k bodu 18), posledních 50 metrů opět není vlivem ležících větví úplně sjízdných a kočárek se musí chvíli nést, zase to ale není nic otravného.

Dále již cesta vede zpátky na Zbiroh z mírného kopce po komfortní lesní cestě, na kraji obce míjíme trénující jezdce na koních a za chvíli jsme zpět u auta. Za kratší ale výživný výlet se odměníme v pizzerii na náměstí.