Z Hostimi do Berouna

Krátký nenáročný výlet autobusem z Berouna do Hostimi a zpátky lesem a podél Berounky pěšky

Délka 7 km, 2,5 hod
Povrch Lesní cesta, místy trochu hrbolatá, podél Berounky poté asfaltová cyklostezka
Občerstvení Ano, ale pouze při příchodu k Berounce
Kočárek Terénní, nebo odolný normální s trochou nekomfortu
Rok 2019

Zaparkujeme v Berouně na parkovišti u vlakového a autobusového nádraží, nastoupíme na autobus H a necháme se odvézt do Hostimi, kde vystoupíme. Dojdeme do středu obce, kde se dáme doprava krátce po silnici směrem na Srbsko. Po 450 metrech odbočíme doprava na lesní cestu značenou žlutou značkou. Pokračujeme hezkým klidným lesem podél potoka Loděnice.

Po 1,2 km dojdeme do místa, kde mezi stromy prosvítají skály, vyplatí se vyjít nevysoký břeh a prohlédnout si je zblízka, zejména pak místo, kde nás skály skoro obklopí ve tvaru písmene U. Poté přejdeme most, narazíme na několik domů a buď horní nebo dolní cestou dojdeme k Berounce. Pokračujeme doprava a kolem malého občerstvení s příjemným posezením pokračujeme po asfaltové cestě až do Berouna. Cestou po pravé straně míjíme lom Alkazar, kde za příjemného počasí můžeme pozorovat spoustu lezců zdolávajících místní skály. Určitě stojí za to se zde chvíli zastavit a třeba posvačit.

V Berouně se napojíme na červenou značku, po které překonáme Berounku přes železniční most. Značka nás poté po cyklostezce dovede bezpečně až zpátky k nádraží, jen je potřeba dávat pozor na časté projíždějící cyklisty nebo bruslaře. Cesta podél Berounky až na nádraží je sjízdná i pro dětská kola.