Z Bílého Potoka podhůřím Jizerek přes Libverdu do Hejnic

Jizerky - výstup na Kočičí kameny

Nenáročný výlet malými obcemi a lesy v podhůří Jizerek.

Délka 9,5 km, 4 hod
Povrch Asfaltka v obci s řídkým provozem, asfaltka v lese bez aut
Občerstvení Ano, Bartlova Bouda, Hubertka, v Libverdě
Kočárek Jakýkoli
Rok 2019

Na výlet se můžeme dopravit buď autem a rozhodnout se, zda zaparkujeme v Hejnicích nebo v Bílém Potoce a zda část mezi obcemi dojdeme po svých, nebo se svezeme bezbariérovým vlakem, který jezdí cca každou hodinu. Ideálně lze ale výlet spojit i s krátkým cestováním vlakem pěknou krajinou a vyrazit třeba z Liberce, odkud lze přímým spojem dojet až do Bílého Potoka a stejně se z Hejnic zase vrátit. Jen je potřeba v Liberci při nástupu dát pozor, do kterého vagónu si sedneme, protože přední část vlaku (v roce 2019) se v Raspenavě odpojuje a pokračuje jiným směrem.

Po výstupu z vlaku v Bílém Potoce následujeme modrou značku krátkým chodníkem, kde se k našemu překvapení objevilo i jedno auto. Posléze se odpojíme a po žluté značce jdeme zprvu asi 600 metrů po hlavní, ale stále relativně klidné silnici a poté již odbočíme na úplně klidnou boční silnici, která nás mezi domky vede stále vzhůru až k Bartlově boudě, kde si v milé vesnické restauraci můžeme dát dobrý oběd. Celou cestu nás obklopují Jizerky a máme pěkný výhled na skály a vrcholy jako Ořešník, Frýdlantské cimbuří, Smědavskou horu a Smrk.

Jizerky - výhled z Kočičích kamenů
Jizerky – výhled z Kočičích kamenů

Pokud si nechceme výlet zpestřit některým z okolních zajímavých cílů, který ale už nemusí být pro kočárek sjízdný, zahneme nad Bartlovou boudou doleva na zelenou značku, kde se asfaltka pomalu narovnává. Zde už bychom auto kromě lesníků neměli potkat. Je ale potřeba trochu dávat pozor na cyklisty vracející se ze Smrku. Za 2,5 kilometru dojdeme zejména na podzim pěkným lesem k chatě Hubertce s jednoduchým občerstvením. 300 metrů pod Hubertkou se nachází Kočičí kameny, skála s pěknou vyhlídkou do krajiny.

Jizerky - Kočičí kameny
Jizerky – Kočičí kameny

Ideální je nechat kočárek u Hubertky (případně ho uzamknout) a dojít na Kočičí kameny pěšky a případně nahoru podle odvahy s dítětem v ruce. Nejedná se o nikterak náročný výlez.

Jizerky - výstup na Kočičí kameny
Jizerky – výstup na Kočičí kameny
Jizerky - stav silnice u Hubertky
Jizerky – stav silnice u Hubertky

Od Hubertky pokračujeme z prudkého kopce stále po asfaltce po červené dolů, po 1 kilometru se nám otevře pěkný výhled na okolní krajinu a za chvíli dorazíme do Lázní Libverda s pěkným malým centrem a kolonádou. Zde se červená značka stočí doleva nahoru směrem k Hejnicím, doporučujeme ale nenechat se zmást a na kopec vyjít lázeňským parkem a nikoli přímo po červené po hlavní silnici.

Jakmile vyjdeme na kopec, máme už Hejnice na dohled a za pár minut chůze po červené značce z kopce dolů už jsme u vlakového nádraží. Pokud máte jenom trochu možnost a čas, doporučujeme navštívit baziliku Navštívení Panny Marie v Hejnicích, která je národní kulturní památkou a nachází se kousek od vlakového nádraží.