Českou Kanadou na kole na Landštejn

Česká Kanada - Landštejn

Náročný dětský cyklovýlet Českou Kanadou na Landštejn

Délka 32 km, 7 hod
Povrch Asfaltky v obci s řídkým provozem, asfaltky v lese bez aut, krátce frekventovanější silnice
Občerstvení Ano, Landštejn a Nová Bystřice, jinde pouze v sezóně
Kočárek Vozík za kolo, kombinace odrážedlo + dětská sedačka
Rok 2019

Cyklovýlet začínáme v Nové Bystřici, případně v apartmánech Obora (na mapě bod 2) nedaleko Bystřice s výborným zázemím pro děti. Z Bystřice postranními uličkami dojedeme
po cyklostezce 1008 k Mnišskému rybníku, přes jehož hráz přejedeme, a pokračujeme do kopce směrem k hlavní silnici na Rakousko. Dále pokračujeme 400 metrů po hlavní silnici, která se nám ale nezdála moc frekventovaná (září, případně lze chvíli kola po straně tlačit, případně dát dítě do sedačky), a před státními hranicemi zabočíme vlevo na cyklostezku, která již je bez automobilového provozu.

Česká Kanada - Mýtinky
Česká Kanada – Mýtinky

Sjedeme do Artolce, kde se napojíme na cyklostezku 1007, ale případně lze podle vyjádření místních jet i po paralelní neznačené cestě nacházející se asi 500 m jižně. Mezi Artolcem a Mýtinkami lze občas potkat auto některého z místních usedlíků nebo rekreantů. Po cyklostezce 1007 lze dojet klidnými lesy až k bizoní farmě ve Veclově, kde s trochou štěstí můžete zahlédnout i chované tury. Cestu si lze zkrátit, jak je naznačeno na mapě odbočkou za vrchem Větrov a přejetím na cyklostezku 1006. Trasa stále vede po asfaltkách prakticky bez aut, až na posledních 300 metrů po trochu frekventovanější silnici před Starým Městem pod Landštejnem.

Zde pokračujeme po červené značce do mírného, místy prudšího kopce směrem k Landštejnu po silnici, kde se auta i vzhledem k hradu objevují častěji. Po 3 kilometrech dorazíme pod hrad, kde se nachází parkoviště a restaurace Landštejnský dvůr. Hrad Landštejn s pěkným hradním příkopem, zachovalými hradními prostory a vyhlídkou z vysoké věže stojí za to určitě navštívit.

Česká Kanada - Landštejn nádvoří
Česká Kanada – Landštejn nádvoří

Po návštěvě hradu nás čeká nejdříve rychlý sešup a potom táhlý výšlap do kopce se 4 intenzivními prudkými pasážemi po cyklostezce 32, doporučujeme dát dítě z odrážedla do sedačky. Případně lze také zvážit sečkání s dětmi v restauraci a vyslání výkonnější části skupiny pro auto. Krátce za vrcholem mineme muzeum čs. opevnění Klášter II, které také stojí za návštěvu (jen je nutné dát pozor na otevírací dobu, zejména mimo sezónu).

Poté již z kopce a po rovinkách krásnou otevřenou krajinou České Kanady sesvištíme přes Klášter a Albeř zpět do Nové Bystřice, bohužel od Konračského rybníka až k zámečku Terezím jde o 3 km hlavní silnice (neměli jsme čas prozkoumat podle mapy pravděpodobně sjízdnou variantu zahnout v obci Klášter vlevo na lesní cestu přes kopec směřující mimo silnice až do Albeře). Cestou si ještě v obci Klášter zvenku prohlédneme mohutný kostel Nejsvětější Trojice, který má velmi zajímavou historii.