Přes Slaměnku pod pramen Moravy

Velmi dlouhý výlet z Dolní Moravy přes Slaměnku, Stezku v oblacích a okružní vyhlídkovou trasou pod pramenem Moravy zpět do Dolní Moravy

Délka 22 km dlouhý okruh
Povrch Zpevněná neasfaltová cesta bez výmolů a kamenů
Občerstvení Restaurace Slaměnka
Kočárek Ano
Rok 2017

Na výlet vyrazíme z parkoviště pod lanovkou U Slona a pokračujeme nejdříve po klidné silnici později po zpevněné cestě nebo cyklostezce podle toho, co nám podmínky a kočárek dovolí. Traverzy se přes louky s výhledem na obec dostaneme postupně do lesa. Až na krátký hup na sjezdovce u rozcestí Kolotoč je terén přívětivý. Postupně nabíráme výšku až se dostaneme za hřeben a dále od civilizace. Občas je potřeba dávat pozor na sjíždějící cyklisty, ale jinak si můžeme vychutnávat krásy lesa a výhledy do okolí. Na rozcestí Pod Chlumem se stočíme prudce doleva a vydrápeme se na hlavní vrchol našeho výletu k chatě Slaměnka, v jejíž blízkosti lze navštívit také rozhlednu Stezku v oblacích. V chatě Slaměnka doporučuji si dát vydatný oběd, cesta ještě bude dlouhá. Vzhledem k blízkosti rozhledny je chata Slaměnka velmi oblíbená a podle ročního období záleží, jestli a jak rychle si sednete a objednáte jídlo.

Dále pokračujeme mírně stoupající a klesající cyklostezkou po úbočí Podbělky a Uhliska, kde si vychutnáváme (na podzim) krásné výhledy a relativní opuštěnost. Pouze nás občas vyruší koloběžkáři (koloběžku lze půjčit u chaty Slaměnka), kteří ale rychle zmizí za nejbližší zatáčkou.

Na konci údolí pod Kralickým Sněžníkem cesta začne rychle klesat do údolí, kde se poté napojí na lesní silnici. Krátce za rozcestím Pod Vilemínkou doporučuji držet se žluté značky, opustit silnici a pokračovat po lesní zpevněné cestě, která nás provede pěknými přírodními zákoutími.

1 komentář u „Přes Slaměnku pod pramen Moravy“

  1. Pingback: Víkend na Dolní Moravě - Výletník s kočárkem

Komentáře jsou uzavřeny.